Zloženie
Minerálnu vodu Minera čerpáme z prameňa HG-3. Analýza vody v akreditovanom laboratóriu EUROFINS BEL/NOVOMANN z 11.06.2020:
Minerál | Množstvo | Jednotka |
Vápnik (Ca2+) |
240,0 | mg / lit |
Horčík (Mg2+) | 16,0 | mg / lit |
Sodík (Na+) | 7,7 | mg / lit |
Draslík (K+) | 2,6 | mg / lit |
Bikarbonát (HCO3-) | 810,0 | mg / lit |
Celková mineralizácia | 1 132 | mg / lit |
Okrem minerálov Minera obsahuje aj bikarbonát (HCO3-), teda látku, ktorá neutralizuje žalúdočnú kyselinu, chráni sliznice a vyrovnáva kyslosť v tele. V správnej kombinácii s vápnikom a horčíkom bráni telo pred zápalmi a alergiami.
Prameň
Minerálna voda Minera kalciová pramení na úpätí Strážovských vrchov, neďaleko obce Mníchova Lehota v Trenčianskom kraji.
Prameň Minera
Sila vápnika
Vápnik je základným stavebným prvkom nielen kostí a zubov, ale všetkých buniek ľudského tela. Je dôležité dbať na jeho dostatočný príjem pomocou stravy, nakoľko si ho ľudské telo nedokáže samé tvoriť. Vápnik má dôležitú úlohu pri metabolizme a pozitívne ovplyvňuje chudnutie. Minerálna voda s prírodným obsahom kalcia neobsahuje nič, čo by dobrému vstrebávaniu vápnika bránilo. Prítomnosť hydrogénuhličitanov aj menšie množstvo horčíka môže využiteľnosť vápnika ešte podporiť. Ionizovaná, voľná forma vápnika v minerálnej vode je ideálna pre jednoduché vstrebávanie v tráviacom systéme. Vápnik pozitívne vplýva na činnosť nášho srdca a svalov. Správna hladina kalcia znižuje krvný tlak, cholesterol a upokojuje nervovú sústavu. Vápnikové minerálne vody sú preto výborným nekalorickým zdrojom vápnika.
S nízkym obsahom sodíka
Sodík pomáha v tele vytvárať zásadité prostredie, ktoré napomáha k udržaniu zdravia. Väčšiu časť dennej dávky sodíka prijmeme denne solením jedla. Na každodenné pitie sa preto odporúča vyberať si vody s jeho nižším obsahom. Vysoký príjem sodíka zo soli zapríčiňuje zvýšený krvný tlak a núti obličky vylučovať viac tekutín. To môže mať za následok vznik kardiovaskulárnych porúch akými sú mŕtvica, infarkt, či akútne zlyhanie srdca. Rovnako aj niektoré prípady obezity môžu prameniť zo zvýšeného príjmu soli. Smernice v Spojených štátoch odporúčajú prijímať menej ako 2,3 g soli denne, čo predstavuje asi jednu čajovú lyžičku. Pre ľudí po päťdesiatke je to menej ako 1,5 g. Tieto odporúčania vychádzajú z výskumov, ktoré opisujú prepojenie rôznych ochorení na vysoký príjem soli.